Εμπορικό ναυτικό ταξίδια και αναψυχή. Η άλλη πτυχή της σχολής ΑΕΝ
ΑΕΝ εκπαιδευτικά ταξίδια στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής.
Εμπορικό ναυτικό ταξίδια και δουλειά μαζί! Σε μια σχολή εμπορικού ναυτικού εμπεριέχονται και τα εκπαιδευτικά ταξίδια. Αυτά είναι δύο και αποτελούν υποχρεωτικό κομμάτι για την ολοκλήρωση των σπουδών στην ΑΕΝ. Το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιείται μετά το πρώτο εξάμηνο φοίτησης.
Το 2ο εκπαιδευτικό ταξίδι της ΑΕΝ πραγματοποιείται στο 3ο έτος και είναι και αυτό υποχρεωτικό. Οι φοιτητές χρειάζεται να βρουν μια ναυτιλιακή εταιρία για να μπαρκάρουν. Επειδή μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει αυτό, τους δίνεται δυνατότητα να παραλείψουν το πρώτο τους ταξίδι.
Στην ΑΕΝ Βάρνας μπορούν να πραγματοποιήσουν στο 3ο έτος και τα δύο ταξίδια μαζί. Στην περίπτωση αυτή, το ταξίδι τους έχει μικρότερη διάρκεια. Για παράδειγμα, ενώ πρέπει να μπαρκάρουν 12 μήνες (6 για το πρώτο ταξίδι και 6 για το δεύτερο), μπορούν να ταξιδέψουν μόνο 9 μήνες συνολικά.
Εάν όμως δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν ούτε την δεύτερη φορά, τότε είναι αδύνατον να συνεχίσουν με το πρόγραμμα σπουδών και να πάνε στο επόμενο εξάμηνο.
Η πραγματοποίηση των ταξιδιών είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι φοιτητές να αποκτήσουν ουσιαστική εμπειρία στην ναυτολόγηση.
Πως γίνεται η εύρεση εταιρειών για την ναυτολόγησή των φοιτητών;
Η εύρεση ναυτιλιακών εταιρειών για την ναυτολόγησή τους γίνεται από τους ίδιους τους φοιτητές. Μπορούν να διαλέξουν οποιαδήποτε εταιρεία θέλουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι με ποια είναι προτιμότερο να μπαρκάρουν.
Συνήθως με τις εταιρείες που πρωτο μπαρκάρει ο φοιτητής, συνεχίζει και στο επόμενο και τελευταίο ταξίδι της σχολής. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, υπάρχει πιθανότητα για συνέχιση της συνεργασίας και μετά την αποφοίτησή του.
Κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης, ο υποψήφιος λαμβάνει χρηματική αμοιβή για όλο το διάστημα που βρίσκεται επάνω στο πλοίο. Ο μισθοί στο εμπορικό ναυτικό που λαμβάνουν τα άτομα της πρακτικής, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικοί σε γενικές γραμμές.
Πόσο διαρκούν τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εμπορικό ναυτικό και πόσο τα κανονικά;
Το κάθε εκπαιδευτικό ταξίδι διαρκεί 6 μήνες. Μέχρι το τέλος της φοίτησής οι σπουδαστές της ΑΕΝ στη Βουλγαρία θα έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2 εξάμηνα ταξίδια. Η εκπαίδευση που παρέχεται από την ακαδημία εμπορικού ναυτικού στα ταξίδια αυτά είναι απαραίτητη για τους υποψηφίους.
Στο εμπορικό ναυτικό είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρακτική άσκηση. Ουσιαστικά είναι και αυτό που θα κάνει τον φοιτητή ικανό να εργαστεί στο μέλλον.
Τα κανονικά ταξίδια που πραγματοποιούνται όταν ξεκινήσει να εργάζεται ο υποψήφιος μετά την εισαγωγή του στο εμπορικό ναυτικό, είναι μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολίας.
Ένα ναυτικό ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από μερικές βδομάδες μέχρι και ολόκληρους μήνες. Πολλά πλοία από την άλλη δεν πιάνουν καθόλου στεριά. Ξεφορτώνουν το εμπόρευμα μέσα στην θάλασσα και επιστρέφουν πίσω χωρίς να δουν την στεριά ούτε με τα κιάλια.
Η ναυτική ακαδημία Βάρνας βοηθά τους φοιτητές της να βρουν πρακτική και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εμπορικό ναυτικό.
Είναι το εμπορικό ναυτικό για ταξίδια; Είναι μια επιλογή για να κάνει κάποιος ταξίδια αναψυχής;
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας εναλλακτικός τρόπος για να γυρίσει κάποιος όλο τον κόσμο. Κάθε ταξίδι μπορεί να είναι σε διαφορετικό μέρος του κόσμου. Επίσης σε κάποια ταξίδια που διαρκούν πολλούς μήνες, μπορεί να περάσει από 2 και 3 χώρες και ηπείρους.
Το θέμα είναι όμως ότι τα ναυτιλιακά δεν είναι μόνο τα ταξίδια. Για να κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά θα πρέπει να αγαπάει την θάλασσα και να μπορεί να στερηθεί για λίγο το οικογενειακό του περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα κομμάτι της δουλειάς που σίγουρα έχει θετικά στοιχεία να προσφέρει στον υποψήφιο. Γυρίζει όλο τον κόσμο και γνωρίζει καινούρια πράγματα και ανθρώπους.
Αρκεί όμως να μπορεί να αγαπήσει την δουλειά και την θάλασσα. Για να ανταπεξέλθει χρειάζεται να έχει θάρρος και τόλμη.
Πως μπορεί κανείς να περάσει τον ελεύθερό του χρόνο μέσα στο πλοίο;
Μέσα στο πλοίο οι τρόποι για να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένοι. Υπάρχει φυσικά ιντερνετ και επιτρέπονται τα κινητά, αλλά δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβασή τους.
Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές σε ορισμένες δυσπρόσιτες περιοχές δεν υπάρχει καθόλου σήμα και το ίντερνετ είναι περιορισμένης ταχύτητας.
Υπάρχει συνήθως ειδικός χώρος στον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να καπνίσουν χωρίς να ενοχλούν το υπόλοιπο πλήρωμα. Ακόμα παρέχεται και η δυνατότητα να βλέπουν ταινίες σε έναν επίσης διαμορφωμένο χώρο.
Για κάθε υποψήφιο της αεν υπάρχουν καμπίνες, προσωπικές δηλαδή εστίες, στις οποίες μένουν μόνοι τους και αποτελούν τον δικό τους προσωπικό χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση.
Στις περιπτώσεις που κάποιος πραγματοποιεί ένα μεγάλο ταξίδι και δεν θα πιάσει στεριά, όλες αυτές οι παροχές μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Τι επιλογές έχει κανείς να κάνει σε περίπτωση που πιάσει στεριά; Ταξίδια στο εμπορικό ναυτικό!
Οι επιλογές στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολλές. Ένας ναύτης μπορεί να διαλέξει να ξοδέψει τον ελεύθερό του χρόνο για αναψυχή ή και τουρισμό.
Είναι η ευκαιρία ενός υποψηφίου να αξιοποιήσει το εμπορικό ναυτικό για τα ταξίδια. Γνωρίζει και βλέπει καινούρια πράγματα τα οποία ίσως δεν θα μπορούσε να δει σε άλλη περίπτωση.
Είναι απ’ τα θετικά στοιχεία της δουλειάς τα οποία μπορούν να κάνουν έναν ναύτη να την αγαπήσει ακόμα περισσότερο και να αποκτήσει περισσότερο μεράκι για αυτήν.
Τι θέση μπορείς να αποκτήσεις μέσα στο πλοίο;
Καθώς αποφοιτήσει ένας υποψήφιος από σχολές εμπορικού ναυτικού, έχει αρκετές ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη. Αρχικά βγαίνοντας από την σχολή κατέχει τον τίτλο του Ανθυπολοχαγού ή μηχανικού Γ’ αντίστοιχα. Οι βαθμοί κατάταξης στο εμπορικό ναυτικό είναι εύκολο να ανέβουν.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μόλις μπαρκάρει για πρώτη φορά θα αναλάβει και καθήκοντα ανθυπολοχαγού Γ’. Η εμπειρία και η πρακτική πάνω στο πλοίο είναι τα βασικότερα στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στην επαγγελματική ανέλιξη του υποψηφίου.
Βέβαια από την άλλη δεν σημαίνει αυτό ότι κάποιος δεν μπορεί να ανέβει κατάταξη με κάποιον τρόπο μέσα στο πλοίο. Όσα περισσότερα ταξίδια γίνονται και όση μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία αποκτάται, τόσο πιο ψηλά μπορεί να ανέβει.
Αποκτώντας σιγά σιγά αυτά τα στοιχεία, είναι δυνατό να φτάσει και στην θέση του Ανθυπολοχαγού ή Μηχανικού Α’. Εκεί οι μηνιαίες αποδοχές και οι ευθύνες μέσα στο πλοίο αυξάνονται σημαντικά. Το ύψος του μισθού στο εμπορικό ναυτικό ανεβαίνει ανάλογα με την κατάταξη του υποψηφίου.
Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο και θέληση για να επιτευχθούν. Οι γνώσεις και το επίπεδο εμπειρίας μπορούν να αυξηθούν και μέσω ενός μεταπτυχιακού.