Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι πλοίαρχοι εμπορικού ναυτικού. Γιατί κάποιος να επιλέξει αυτή την κατεύθυνση;
Ζητούνται πλέον εμποροπλοιάρχοι σε ναυτικά ταξίδια;
Κατά το πέρασμα των χρόνων έχει αποδειχθεί ότι στον τομέα της Ναυτιλίας ακόμη και εάν παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα, πάντα διατηρείται η σημαντικότητα της ύπαρξής της γι’ αυτό και πάντα θα υπάρχει η ζήτηση για πλοιάρχους εμπορικού ναυτικού (άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο).
Ο κλάδος της Ναυτιλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τουρισμό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα ως επάγγελμα.
Τα ναυτιλιακά λοιπόν, αποτελούν μία επιλογή η οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιφέρει επαγγελματική σταθερότητα και σιγουριά στον δυνητικό εργαζόμενο.
Μπορούν και οι γυναίκες να γίνουν πλοίαρχοι εμπορικού ναυτικού;
Φυσικά και υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, είναι ότι υπάρχουν και γυναίκες πλοίαρχοι. Παλαιότερα υπήρχε διάκριση μεταξύ των δύο φύλων καθώς τόσο οι πελάτες όσο και οι εργοδότες έδειχναν περισσότερη εμπιστοσύνη στους άνδρες. Ωστόσο αυτό αποτελεί παρελθόν. Οι γυναίκες υπηρετούν κανονικά και έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.
Σαφώς και είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα με αρκετές δυσκολίες (όπως βέβαια όλα τα επαγγέλματα). Ωστόσο τα εμπόδια με τα οποία μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και την αντίστοιχη εκπαίδευση μια γυναίκα μπορεί να σταθεί επάξια σε αυτήν την θέση.
Οι γυναίκες στο ναυτικό έχουν πλέον θέση σε όλες τις σχολές εμπορικού ναυτικού.
Στην Ναυτική Ακαδημία Βάρνας και συγκεκριμένα στην σχολή πλοιάρχων οι προϋποθέσεις εισαγωγής και για τα δύο φύλα είναι οι εξής: να είναι Απόφοιτοι Ναυτικών Λυκείων, Απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου, Απόφοιτοι Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων.
Ποιός είναι ο ανώτερος βαθμός που μπορεί να αποκτήσει ένας πλοίαρχος ;
Αρχικά όπως σε όλα τα σώματα έτσι και στο Ναυτικό υπάρχουν βαθμίδες. Οι σπουδαστές λοιπόν ξεκινούν ως πλοίαρχοι Γ’ βαθμού (ανθυποπλοίαρχοι) και στη συνέχεια εξελίσσονται σε Β΄ πλοίαρχοι και τελικά σε Α΄ πλοίαρχοι, σε πλοία του εμπορικού στόλου.
Πιο συγκεκριμένα ο πλοίαρχος είναι ο επικεφαλής του πληρώματος. Είναι αυτός που κυβερνά και διοικεί το πλοίο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους Πλοιάρχους;
Τα άτομα που εργάζονται ως Πλοίαρχοι του Εμπορικού Ναυτικού έχουν αρκετά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν ασκώντας το επάγγελμα αυτό .
Πιο συγκεκριμένα ένα από τα θετικά αυτής της δουλειάς είναι ότι δεν υπάρχει ρουτίνα. Αντιθέτως κάθε μέρα είναι διαφορετική με νέες εμπειρίες.
Επίσης προσφέρει την δυνατότητα για ταξίδια σε κάθε γωνιά της γης, την εξερεύνηση νέων περιοχών, την συναναστροφή με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα. Έτσι ουσιαστικά μέσα από το επάγγελμα αυτό, δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τον κόσμο.
Ακόμη, χάρη στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας πλέον οι περισσότερες λειτουργίες γίνονται αυτοματοποιημένα. Με αποτέλεσμα ένας μηχανικός εμπορικού ναυτικού να διευκολύνεται σε οτιδήποτε κάνει στην δουλειά του.
Επιπλέον υπάρχουν οι προοπτικές για επαγγελματική εξέλιξη.
Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα θετικά της δουλειάς αυτής είναι οι μεγάλες χρηματικές απολαβές που προσφέρει. Ενδεικτικά ο μισθός Πλοιάρχου και Α’ Μηχανικού σε ένα φορτηγό πλοίο κυμαίνεται στα 9.500 – 10.000 ευρώ μηνιαίως.
Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης; Γιατί να επιλέξεις την ΑΕΝ εμπορικού ναυτικού και συγκεκριμένα να γίνουν πλοίαρχοι εμπορικού ναυτικού;
Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να επιλέξει να ακολουθήσει αυτήν την κατεύθυνση είναι γιατί υπάρχει και η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης.
Οι βαθμοί του εμπορικού ναυτικού και κατ’ επέκταση οι σχολές που περιλαμβάνει η ΑΕΝ είναι πολλοί, όμως οι σπουδαστές στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού, εκπαιδεύονται πάνω στη ναυτιλιακή θεωρία και αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε Αξιωματικοί της Εμπορικής Ναυτιλίας.
Έπειτα όσον αφορά την επαγγελματική τους ανέλιξη, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, ξεκινούν ως πλοίαρχοι Γ’ βαθμού , στη συνέχεια εξελίσσονται σε Β΄ πλοίαρχοι και τελικά σε Α΄ πλοίαρχοι, σε πλοία του εμπορικού στόλου. Όσα περισσότερα ταξίδια κάνει κανείς τόσο περισσότερο μπορεί να ανέβει κατάταξη μέσα στο πλοίο. Τα μόρια του εμπορικού ναυτικού μπορούν να φτάσουν κάποιον σπουδαστή μέχρι την θέση του πλοιάρχου Α’.
Μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε διοικητικές θέσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε θέσεις του τεχνικού τμήματος σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε ανεξάρτητο ναυπηγικό γραφείο, στο Υ.Ε.Ν. ( Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ), ως ναυτικοί πράκτορες, ως ναυλομεσίτες, ως εμπειρογνώμονες μεταφοράς φορτίου.
Παρατηρείται λοιπόν ότι στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) υπάρχει επαγγελματική ανέλιξη και μάλιστα οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν, ανάμεσα σε πολλές επιλογές, με ποιο κομμάτι θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους και που θα εργαστούν.
Επιπλέον στην ΑΕΝ Βάρνας εκτός από την πρακτική άσκηση η οποία διεξάγεται πάνω σε πλοία, υπάρχουν και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που βοηθούν ακόμη περισσότερο στην εξέλιξη του σπουδαστή.