Ακαδημία εμπορικού ναυτικού μόρια και προϋποθέσεις εισόδου στην σχολή
Τι χρειάζεται για να εισαχθεί κάποιος στην ΑΕΝ; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα προσόντα που οφείλει να πληροί;
Καταρχάς να σημειωθεί ότι ένας υποψήφιος σπουδαστής μπορεί να εισαχθεί στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού με δύο τρόπους, είτε δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις είτε επιλέγοντας μία ιδιωτική σχολή.
Στις ιδιωτικές σχολές εμπορικού ναυτικού μάλιστα το πτυχίο ενός σπουδαστή πλέον δεν είναι κατώτερο. Αντιθέτως έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με αυτό του Πανεπιστημίου.
Για να ενταχθεί κανείς στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Βάρνας αρκεί να πληροί τα εξής κριτήρια :
να είναι Απόφοιτος/η Ναυτικού Λυκείου, ή Απόφοιτος/η Ενιαίου Λυκείου, ή Απόφοιτος/η Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου.
Ωστόσο για να εισαχθεί ο υποψήφιος σπουδαστής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού μέσω των Πανελληνίων, θα πρέπει να έχει τα εξής προσόντα :
να έχει Ελληνική Ιθαγένεια (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις). Δεν θα πρέπει να έχει υπερβεί το όριο ηλικίας που απαιτείται ( έως 27 χρονών),
πρέπει να είναι υγιείς και ικανός τόσο σωματικά όσο και ψυχικά σύμφωνα πάντα υπό την γνωμοδότηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Επίσης να μην έχει τιμωρηθεί με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων,
να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση πάνω από ένα εξάμηνο. Eίναι απαραίτητο είναι να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του ναυτικού.
Συνεπώς η εισαγωγή ενός φοιτητή στην Ιδιωτική Σχολή Βάρνας, είναι πιο άμεση. Δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας ούτε χρειάζονται οι Πανελλαδικές εξετάσεις για να μπεί κάποιος στην Σχολή. Γενικότερα η ομάδα της ΑΕΝ Βάρνας κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη για τον σπουδαστή της.
Είναι εύκολο να γίνεις δεκτός σε μία Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού αν δεν έχεις γράψει τα απαιτούμενα μόρια στις εξετάσεις;
Στην ΑΕΝ Βάρνας όπως ειπώθηκε και πιο πάνω δεν χρειάζεται δώσει κάποιος Πανελλήνιες για να μπορέσει να εισέλθει.
Η ζήτηση στις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού είναι μεγάλη, ο ανταγωνισμός επίσης.
Παρόλαυτά σε κάποιες σχολές υπάρχει η ευκαιρία, για οποιονδήποτε μελλοντικό σπουδαστή, να εγγράφεται στην σχολή από την στιγμή που θα γίνει η παράδοση των προαπαιτούμενων χαρτιών.
Ποιες είναι οι βάσεις και τα μόρια για την εισαγωγή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού;
Όσον αφορά τις βάσεις και τα μόρια που απαιτούνται για την ένταξη ενός μαθητή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού μέσο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι φυσικό να μην είναι απόλυτα σταθερές.
Αυτό γίνεται γιατί αλλάζουν ανάλογα με την ζήτηση που μπορεί να έχει η σχολή κάθε φορά από τους υποψήφιους φοιτητές.
Ωστόσο για να καταφέρει κάποιος μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις να περάσει στις ΑΕΝ θα πρέπει να γράψει γύρω στα 8.000 με 10.000 μόρια, εκεί δηλαδή που κυμαίνονται ενδεικτικά κάθε χρόνο οι βάσεις σε αυτές τις σχολές του Ναυτικού.
Σε αντίθεση με την πανελλαδική είσοδο, στην ναυτική ακαδημία Βάρνας η εισαγωγή είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Οι ΑΕΝ στην Βουλγαρία δίνουν την δυνατότητα σε όλους τους εισακτέους να ενταχθούν στην σχολή χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις.
Υπάρχει η δυνατότητα στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ να εισαχθούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ; Και αν ναι, πως;
Υπάρχει η δυνατότητα και στους αποφοίτους του ΕΠΑΛ να εισαχθούν στο Ναυτικό. Πολλά από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) πέρα από τις άλλες ειδικότητες που έχουν, συμπεριλαμβάνουν και τον Ναυτικό Τομέα με την ειδικότητα του Πλοιάρχου και του μηχανικού.
Ειδικότερα χωρίζονται σε ημερήσια και νυχτερινά ΕΠΑΛ. Τα ημερήσια ΕΠΑΛ απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από παιδιά που έχουν την δυνατότητα μετά το πέρας των σπουδών τους για την εισαγωγή τους στο Εμπορικό Ναυτικό .
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσους πηγαίνουν στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ με την διαφορά ότι στο νυχτερινό είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας.
Αφού λοιπόν οι μαθητές του ΕΠΑΛ, καταφέρουν να αποφοιτήσουν, αποκτούν ένα χαρτί πτυχίου. Στην συνέχεια όσοι επιθυμούν έχουν το δικαίωμα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να περάσουν στο Εμπορικού Ναυτικού.
Βέβαια να σημειωθεί ότι το δικαίωμα αυτό δίνεται μόνο στους μαθητές που είναι κάτω των 27.
Όσοι είναι απόφοιτοι ΕΠΑΛ και είναι άνω των 27 και ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα των ναυτιλιακών, θα πρέπει να συνεχίσουν σε ειδικά τμήματα.
Τα τμήματα αυτά όμως έχουν ως προϋπόθεση ότι για να γίνει κάποιος δεκτός θα πρέπει να έχει πτυχίο από το ΕΠΑΛ και την απαιτούμενη προϋπηρεσία. Δηλαδή προαπαιτούνται τουλάχιστον 2 χρόνια σε καράβι.
Ένα έτος με απλή υπηρεσία ως ναυτόπαις και ένα έτος ως δόκιμος, με συμπληρωμένο το ΚΕΠ που παίρνει από το Υπουργείο.
Πληρώντας λοιπόν τα παραπάνω και έχοντας επιτύχει στις εξετάσεις μπορεί να αποκτήσει το πτυχίο του Γ’ Αξιωματικού. Μέσα από τα ταξίδια στο εμπορικό ναυτικό μπορεί κάποιος να ανέβει κατάταξη. Ανεβαίνοντας κατάταξη ανεβαίνουν και οι μισθοί του εμπορικού ναυτικού.
Όσον αφορά την επαγγελματική του εξέλιξη στον ναυτιλιακό τομέα του δίνεται η δυνατότητα να φτάσει μέχρι τον βαθμό του Β’ Αξιωματικού. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή της ιδιωτικής σχολής. Όσοι επιθυμούν να μπουν στην Ακαδημία Εμπορικού Βάρνας από ΕΠΑΛ δεν χρειάζεται να δώσουν πανελλήνιες.
Στην ΑΕΝ Βάρνας όλοι οι αιτούμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν το δικαίωμα να εισαχθούν ανεξαρτήτως ηλικίας.