Εμπορικό ναυτικό εισαγωγή και προετοιμασία φοιτητών. Τι να περιμένει κανείς όταν εισέλθει στην σχολή
Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν μπει στο εμπορικό ναυτικό;
Το εμπορικό ναυτικό και η εισαγωγή στην σχολή. H σχολή ΑΕΝ περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες του εμπορικού ναυτικού. Η φοίτηση στην σχολή έχει διάρκεια 4 χρόνια και αποτελείται από δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση βρίσκεται το θεωρητικό κομμάτι, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα μαθήματα των εξαμήνων.
Στην δεύτερη φάση υπάρχει το πρακτικό κομμάτι, στο οποίο οι φοιτητές πραγματοποιούν τα 2 τους εκπαιδευτικά ταξίδια. Αυτά είναι υποχρεωτικό να γίνουν ώστε ο φοιτητής να αποκτήσει ουσιαστική εμπειρία και στην συνέχεια να είναι ικανός να μπαρκάρει μόνος του.
Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το εμπορικό ναυτικό έχει δυνατότητα εισαγωγής στη σχολή με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι με πανελλαδικές εξετάσεις. Ο δεύτερος είναι η επιλογή μιας ιδιωτικής σχολής.
Εμπορικό ναυτικό εισαγωγή με πανελλαδικές εξετάσεις.
Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη μέθοδο εισαγωγής στο εμπορικό ναυτικό. Το ποσοστό των εισακτέων από πανελλαδικές εξετάσεις ανέρχεται στο 70%. Αρχικά χρειάζεται να ενταχθεί η επιλογή της σχολής του εμπορικού ναυτικού στο μηχανογραφικό του υποψηφίου ως πρώτη επιλογή.
Στη συνέχεια πρέπει ο υποψήφιος να εισέλθει στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκεί θα πρέπει να γίνει μια αίτηση ηλεκτρονικά στην οποία θα δηλώνονται υποχρεωτικά όλες οι σχολές.
Πρέπει επίσης να υποβληθούν και ορισμένα δικαιολογητικά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο υποψήφιος θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει αποδεκτός από την σχολή.
Θα περάσει από συγκεκριμένες εξετάσεις για να εξεταστεί η καταλληλότητά του. Μετά από την συλλογή κάποιων επιπλέον δικαιολογητικών όπως π.χ. ταυτότητα, ΑΜΚΑ και φωτοτυπία δελτίων των πανελλαδικών, ο υποψήφιος είναι έτοιμος για την εισαγωγή στην σχολή.
Ισχύουν τα ίδια για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ή των Εσπερινών Λυκείων;
Τα δικαιολογητικά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών Λυκείων είναι ακριβώς τα ίδια. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά που χρειάζεται να σημειωθεί.
Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων καταλαμβάνουν το 1% των θέσεων εισαγωγής. Το 20% καλύπτεται από τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Οι πιθανότητες εισαγωγής τους είναι πολύ μικρότερες από εκείνες των μαθητών του Γενικού Λυκείου.
Όμως εκτός από τα ποσοστά αυτά, διαφορά έχει και ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων. Συνεπώς η κατάσταση εξισορροπείται με το γεγονός αυτό.
Υπάρχουν εξαιρέσεις σε ειδικές κατηγορίες;
Όσον αφορά τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, η εισαγωγή τους γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Ως ειδικές κατηγορίες υπολογίζονται οι τρίτεκνες οικογένειες, τα παιδιά χωρισμένων γονιών, μονογονεϊκές οικογένειες, και οικογένειες με μέλη που έχουν κάποιο είδος αναπηρίας.
Ανάλογα με την κατηγορία υπάρχουν κάποια μόρια τα οποία ανεβάζουν τον βαθμό του υποψηφίου. Τα μόρια αυτά συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό εισαγωγής του στην σχολή.
Για την εισαγωγή στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού υπάρχουν μόρια τα οποία ανεβάζουν τον βαθμό του υποψηφίου. Τα μόρια αυτά συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό εισαγωγής του στην σχολή.
Τα κριτήρια αυτά έχουν μια ιεραρχία σύμφωνα με την σοβαρότητά τους και προκειμένου να χρησιμοποιηθούν υπέρ του φοιτητή, χρειάζονται ανάλογα αποδεικτικά έγγραφα.
Μπορεί να εισαχθεί κάποιος μόνο με το απολυτήριο λυκείου;
Φυσικά υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής στο εμπορικό ναυτικό χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Η διαδικασία εισαγωγής σίγουρα δεν είναι ίδια όμως υπάρχουν και εκεί αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στην αεν.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο τελικός βαθμός υπολογίζεται από μια σειρά στοιχείων. Ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου πολλαπλασιάζεται επί 1000. Η γνώση των Αγγλικών προσθέτει από 2000 έως 2.500 μόρια. Κάθε ημέρα ναυτολόγησης του υποψηφίου, προσθέτει 20 μόρια στο γενικό βαθμό.
Εκτός από αυτά όμως, θα πρέπει να πληροί και κάποιες προσωπικές προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει αποφοιτήσει από κάποιο Λύκειο. Η ιθαγένειά του χρειάζεται να είναι Ελληνική. Να μην είναι άνω των 27 ετών και να μην έχει στερηθεί κάποια στιγμή στην ζωή του τα πολιτικά του δικαιώματα.
Εφόσον μπορεί να καλύψει όλα τα παραπάνω, είναι έτοιμος να γίνει αποδεκτός από την Ελληνική Ναυτιλία.
Ποιές είναι οι σχολές που μπορώ να επιλέξω;
Οι σχολές εμπορικού ναυτικού που μπορεί να επιλέξει κάποιος είναι η σχολή ηλεκτρολόγων, η σχολή ναυπηγών, η σχολή μηχανικών, η σχολή εμποροπλοιάρχων, η σχολή ηλεκτρολόγων.
Η ΑΕΝ Βάρνας εμπεριέχει όλες αυτές τις σχολές και κάνει την εισαγωγή των φοιτητών πιο εύκολη.
Τι θετικά έχουν οι ιδιωτικές ΑΕΝ και γιατί να τις επιλέξω;
Οι σπουδές σε μια ιδιωτική σχολή εμπορικού ναυτικού είναι πλέον ισάξιες με τις σπουδές σε μια δημόσια ακαδημία εμπορικού ναυτικού. Ο τίτλος δηλαδή που προσκομείται στο τέλος της φοίτησης είναι ίδιος και στις δύο περιπτώσεις.
Μέσα από τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εμπορικό ναυτικό που παρέχονται στους μαθητές κατά την φοίτησή τους, εξασφαλίζεται πιο εύκολα μια θέση για να μπαρκάρουν και να ασχοληθούν πράγματι με τα ναυτιλιακά στο μέλλον.
Οι αναγνωρισμένες ιδιωτικές σχολές μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο βιογραφικό του υποψηφίου. Και στην συνέχεια να του εξασφαλίσουν ένα πιο σίγουρο μέλλον.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι φοιτητές και οι μισθοί στο εμπορικό ναυτικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς τα ίδια. Οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης είναι όμως περισσότερες στις ιδιωτικές σχολές συγκριτικά με τις δημόσιες.
Ποιος μπορεί να μπει σε μια ιδιωτική σχολή ΑΕΝ στο εξωτερικό;
Σε μια ιδιωτική σχολή εμπορικού ναυτικού ο τρόπος εισαγωγής είναι πολύ πιο εύκολος. Μπορεί να γίνει αποδεκτός οποιοδήποτε είναι απόφοιτος Γενικού Λυκείου, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΑΛ, και Εσπερινών Λυκείων.
Τα ποσοστά εισαγωγής είναι αρκετά μεγάλα κάθε χρόνο, επομένως είναι δύσκολο να μην γίνει δεκτός κάποιος που έχει καταθέσει αίτηση εισαγωγής στην σχολή.
Οι σχολές εμπορικού ναυτικού συνήθως εξασφαλίζουν να εισάγουν όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους κάθε χρόνο.
Χρειάζονται συγκεκριμένα έγγραφα για το εμπορικό ναυτικό και την εισαγωγή στην σχολή;
Ασφαλώς και υπάρχουν έγγραφα τα οποία πρέπει να προσκομιστούν στην σχολή ώστε να κριθεί η καταλληλότητα του υποψηφίου για την εισαγωγή του στο ανάλογο τμήμα AEN.
Χρειάζονται κάποια πιστοποιητικά υγείας τα οποία απαιτούνται από κάθε ιδιωτική σχολή. Τα επιπλέον έγγραφα εισαγωγής μπορεί να διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Για τον λόγο αυτό η επικοινωνία μαζί τους σε αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητη.